Home > Cursusaanbod > Actualiteitentrainingen > Framing the Anthropocene - Jouw toekomst in de 21e eeuw

Framing the Anthropocene - Jouw toekomst in de 21e eeuw

Inleiding
Deze cursus is ontwikkeld op basis van een groot aantal bronnen via de site ‘An Anthropocene Primer' en verder de ervaring van cursusleider Sjoerd Kluiving (DOE21).

Het onderzoek naar het Antropoceen is de afgelopen tien jaar enorm toegenomen. Meer en meer gebieden hebben het Antropoceen als een legitiem studiegebied overgenomen. En met deze wijdverspreide belangstelling is er een stortvloed aan publicaties, kunstinstallaties, onderzoeksprojecten en media-aandacht gekomen. Zowel voor beginners als gevorderden kan een greep uit al het werk aan het Anthropoceen het gevoel geven dat ze water uit een brandslang drinken.

Deze cursus biedt belangstellenden een toegangspunt tot enkele van de grote concepten en debatten die de discussies over het Antropoceen domineren. Het is niet uitgebreid (dit is tenslotte ‘An Anthropocene Primer’, en niet ‘The Anthropocene Primer’). Echter, na het voltooien van de vijf modules zul je het veel gemakkelijker vinden om met die stortvloed van informatie om te gaan. Als je nieuw werk tegenkomt op het Antropoceen, zul je het context kunnen geven. En termen en concepten die ooit onbekend en vreemd voelden, zullen dan betekenis hebben.

Programma
Deze cursus in 5 delen behandelt jouw toekomst in de 21e eeuw. Wat is het? Hoe oud is het? Hoe komen we eraan? En wat kunnen we er aan doen? Wat zijn de opties voor de toekomst? ‘Framing’ het Antropoceen, onze directe toekomst, wordt in deze cursus in 5 aansluitende, maar ook onafhankelijk te volgen, modules aangeboden:

1. Wat is het Antropoceen?

2. Ethiek, gerechtigheid en verantwoordelijkheid

3. Stemmen van het Antropoceen

4. Schaal

5. Beleid

Praktische informatie
Voor elke module worden twee lessen verzorgd door een ervaren docent. In de modules worden specifieke leeruitkomsten gemonitord en individuele en groepsleerwerkzaamheden gestimuleerd. De totale serie modules omvat dus 10 lessen (5 modules van twee lessen).

De sessies zijn interactief ontworpen en berusten op inbreng van docent en cursisten, met opdrachten en feedback, lezing en discussie. De cursus wordt afgesloten met een certificaat.

Hoewel u het misschien handig vindt om de modules op de gegeven volgorde te volgen, hoeft u dit niet te doen. Elke module is ook zelfstandig of in andere combinaties te volgen.

De lezingen en video's in elke sectie volgen een standaardindeling. Ze zijn onderverdeeld in VERHAAL, THEORIE en PRAKTIJK.

• De VERHAAL-lezingen en vragen richten zich op het vertellen van een verhaal over het Antropoceen.

• De THEORIE-secties concentreren zich op concepten en abstracties en hebben vaak betrekking op debatten over betekenis en interpretatie.

• De PRAKTIJK-secties geven voorbeelden van hoe mensen reageren op de uitdagingen van het Antropoceen.

U kunt modules volgen zoals het u uitkomt. We gebruiken de syllabus om flexibel te zijn en om een ​​breed scala aan gebruikers en behoeften te bedienen. Elke module in de syllabus staat als een onderwerp specifieke bibliografie. Aan het einde van ‘An Anthropocene Primer’ zijn er aanvullende thematische bibliografieën voor extra lectuur en verdieping.

We hebben voor het grootste deel lezingen en video's voor de syllabus geselecteerd die open access zijn. Dit beperkt enigszins wat we kunnen opnemen in de primer. We hebben geprobeerd materialen te selecteren die een breed scala aan expertise, ervaring en onderwerpen vertegenwoordigen. Naarmate meer items open access worden, willen we het scala aan materialen in deze syllabus uitbreiden.

Cursusdata:
Volgt z.s.m. 

Studielast:
Per module 2 lessen. Elke les duurt 2 uur.
Tussen de 2 lessen van een module in wordt een opdracht gemaakt. Tevens moet er ter voorbereiding van elke les bronmateriaal uit de syllabus worden bestudeerd.

Cursustijden:
Ontvangst: half uur van te voren
Cursusdag: op donderdagen

Docent:
Dr. S.J. Kluiving

Doelgroep:
Geïnteresseerde inwoners van Nederland en daarbuiten

Doel: 
Voor elke cursist het bewustzijn van het Antropoceen vergroten en het kennisniveau van de achterliggende disciplines verhogen

Kennisniveau:
HBO/WO en elke andere gemotiveerde leerling/student die meer wil weten over de toekomst

Studiematerialen: 
Syllabus met referentie naar digitale en openbaar beschikbare hulpbronnen

Locatie:
Molslaan 121, 2611 RK Delft  

Aantal deelnemers:
Minimaal 8 en maximaal 20 deelnemers 

Kosten: 
1 module van 2 bijeenkomsten: € 225,00 per persoon (exclusief BTW)
2 modules van 2 bijeenkomsten: € 450,00 per persoon (exclusief BTW)
3 modules van 2 bijeenkomsten: € 675,00 per persoon (exclusief BTW)
4 modules van 2 bijeenkomsten: € 750,00 per persoon (exclusief BTW)
5 modules van 2 bijeenkomsten: € 750,00 per persoon (exclusief BTW)